Wat voor soort VR headsets zijn er eigenlijk?

Je kunt Virtual Reality in 4 varianten beleven met:

Een headset van karton of plastic (een zogenaamde 3D- of VR viewer) waarin je jouw eigen mobiele telefoon gebruikt.

De kartonnen versie kun je vaak al voor een paar euro kopen bij de Action. Door gebruik te maken van de gyroscoop in jouw telefoon kun je ook om je heen kijken maar is het niet mogelijk om bij te houden waar je loopt! Oppassen dus! Je moet vaak de games nog kopen als VR app via de marketplace voor IOS (Apple devices) of voor Android via Google Play. De Samsung Gear VR bril wordt vaak gebruikt in VR Cinema’s omdat de aanschafkosten zo laag zijn. Dit is ook wel nodig omdat de exploitant honderden brillen moet aanschaffen. Alhoewel de beleving om een film in VR te bekijken geweldig is, blijft het toch een beetje passief. En het is jammer dat het maken van VR movies zo veel geld kost waardoor het aanbod nog erg klein is. Wist je dat je alle YouTube video’s al via een VR headset kunt bekijken? Je moet dan even op ‘Bekijken in Cardboard’ selecteren. De video wordt dan in stereo aangeboden:

     

 

Een headset die via een kabel verbonden is aan een krachtige game PC of laptop.

De Oculus Rift of de HTC Vive worden door de meeste VR Centers gebruikt en aan het plafond opgehangen. Het nadeel is echter dat de kabel soms om jouw nek wikkelt of jouw hoofd tegenhoudt terwijl je rondloopt. Deze versie van de VR bril zie je de meeste mensen gebruiken in VR video’s op YouTube. Bekende voorbeelden daarvan zijn de VR rollercoaster (achtbaan) of de ‘Plank ervaring’ en door de reacties van de mensen zijn dat hilarische video’s. Echter willen veel mensen geen VR bril kopen omdat dat aanschaf te hoog is (vaak al meer dan € 600,- naast een zware game pc van ca. € 2.000,-!). Deze VR bril heeft een aparte controller waarmee je invloed kunt uitoefenen in de virtuele wereld. Zeker in shooters is dit wel zo prettig maar lang niet zo realistisch omdat het niet aanvoelt als een gun!

Een headset waarin een computer is ingebouwd.

De Oculus Go is de eerste op dat gebied. Erg handig omdat je dan geen snoeren of een aparte game PC nodig hebt. Alleen nog jammer dat de zwaardere experiences/games hier niet op kunnen draaien! En als het accupakket leeg is moet je hem ook weer aan oplaadsnoer koppelen. Wij gebruiken deze headsets voor eenvoudige experiences.

Een headset die draadloos is verbonden met een krachtige game PC.

Dit is de versie die wij hebben!

Door de enorme vrijheid zal je nog meer opgaan in de virtuele wereld! Je kunt op een speciaal wifi signaal genieten van VR. Een kleine en lichte accu draag je aan jouw riem. Het is ontzettend geavanceerd omdat de beelden realtime naar de headset worden gestreamd en tegelijkertijd worden de bewegingen teruggestuurd naar de Game PC.

Meer weten? Laat het ons gerust weten via het contactformulier!